Sådan får Kalkfrit vand – 5 metoder til at undgå kalk

Måske har du oplevet et tilkalket badeværelse? Så ved du allerede en af ulemperne ved vand med højt kalkindhold. Dog er det ikke det værste, faktisk er kalk skyld i mange vandrør skader hvert eneste år.

Det kan ikke kun være træls at rengøre, men kan faktisk være dyrt for pengepungen og i sidste ende kritisk for dit hjem. Derfor bør man overveje, hvad man selv kan gøre for at få kalkfrit vand.

Heldigvis er der forskellige løsninger på problemet og de nyeste teknologier inden for vandrensning gør det nemt at efterkomme problemet.

Find ud af om der er meget kalk i dit vand

tilkalket vandhane

Før du forsøger at gøre noget ved problemet, er det en god idé at undersøge om der rent faktisk er et højt indhold af kalk i vandet nær dig.

Man skelner her mellem hårdt og blødt vand, hvor blødt vand indeholder mindst kalk, imens hårdt vand oftest har en høj koncentration af calcium og magnesium. Det er netop calcium som er kalk og som er med til at ødelægge vandrørene og skabe kalkaflejringer.

Se hårheden på vandet i dit område hos geus.dk

Generelt set er det den østlige del af Danmark, som har særligt hårdt vand, mens den vestlige del har blødere vand. Derfor er der ofte meget kalk i vandet i områder som København, Århus, Vejle og nærliggende områder.

Det vil som regel være mere fordelagtigt at have blødt vand, men det kan være en god idé at undersøge sit vand yderligere.

Test af kalk i vand

Med et vand test kit, kan du teste vandet for kalk og andre partikler. På den måde kan du med en rimelig præcision finde ud af hvor slemt det står til hos dig.

Selvom de fleste hjemmetests ikke er 100% præcise, så vil de kunne give en indikation på, hvor meget kalk der er i vandet.

5 Metoder til kalkfrit vand i hjemmet

kalkfrit vand

Faktisk kan du købe demineraliseret vand, som er kalkfrit. Det er dog ikke det mest optimale, hvis vandet skal bruges i hjemmet. Her giver vi 4 bud på løsninger der kan give kalkfrit vand i hjemmet:

Blødgøringsanlæg

Den mest oplagte metode til kalkfrit vand er ved at benytte et blødgøringsanlæg. Dette er et anlæg som benyttede ionbytnings teknikker for at fjerne kalken. Anlægget tilsluttes direkte til din egen vandforsyning og sørger for kalkfrit vand i hele hjemmet.

Læs om de bedste blødgøringsanlæg til private

Aktivt kulfilter til kalkfrit vand

Et aktivt kulfilter kan være en anden løsning, som ikke kun giver kalkfrit vand, men også fjerner visse bakterier og partikler fra vandet. Sådan et filter bruges primært til håndvaske, men kan også fås til brusere. 

 Læs mere om aktivt kulfilter

Omvendt osmose

Et omvendt osmoseanlæg kan ligeledes bruges til vandhanen og er den bedste måde at rense vandet for uønskede partikler. Det bruges primært til at sikre rent drikkevand, men giver også kalkfrit vand.

Læs mere om omvendt osmoseanlæg til hjemmet

Kalkfilter til bruser

Kalkfilter til bruser, er et kalkfjerning filter som bruges til at sikre kalkfrit vand i badet. På den måde kan du undgå et tilkalket badeværelse og få bedre sundhed for hår og hud. Den virker dog kun til bruseren og kan ikke bruges f.eks. Til vandhanen.

Læs mere om kalkfilter til bruser

Vandfilterkande

En vandfilterkande kan filtrere og rense vandet. Det kan være fordelagtigt at bruge kalkfrit vand til kaffemaskiner for at undgå at de bliver tilkalket. Her kan man investere i en vandfilterkande, som er væsentlig billigere end et kalkfrit anlæg.

Typisk koster de kun omkring 200-300 kr og kan rense op til 1-2 liter vand ad gangen.

Se og læs om de bedste vandfilterkander

Derfor vil et blødgøringsanlæg være den ultimative løsning på problemet, for at sikre kalkfrit vand i hele hjemmet. Vær dog opmærksom på, at det kan være en halv dyr investering og at et anlæg ofte koster omkring 10.000 kr.

Kalk er ikke kun dårligt

Faktisk er kalk ikke nødvendigvis kun dårligt. Det er et vigtigt mineral for vores krop for at fungere ordentligt og blot ved at drikke vand får vi meget calcium dagligt – Hvis man fjerner kalk fra vandet, kan man derfor mangle disse mineraler.

Derfor kan det for nogle være en god idé at drikke mineraliseret vand eller få et mineraliseringsanlæg, således at de gode mineraler bevares i vandet. 

Kalkfrit vand til vinduespudsning

Skal du bruge kalkfrit vand til vinduespudsning? Så kan det være en god idé at købe demineraliseret vand. De kan oftest købes i 20 liter dunke og indeholder ingen kalk.

Det kan nemlig være problematisk at bruge meget kalkholdigt vand til vinduespudsning, da det i værste fald kan skabe kalkrester på vinduer, som får dem til at se urene ud, selvom de lige er blevet vasket.

Kalkfrit vand til bilvask

Ligesom med vinduespudsning, så kan det være en fordel at bruge kalkfrit vand til bilvask. Ud fra samme princip så undgår man kalkrester, sætter sig på bilen og skaber hvide pletter over det hele.