Hvad er omvendt osmose?

📑Det korte svar:

Omvendt osmose er en avanceret vandrensningsteknologi, som er blevet mere og mere populær over hele verden.

Men hvad er omvendt osmose egentlig? Det kan også kaldes reverse osmosis eller RO i nogle tilfælde, især hvis du kigger på produkter fra udenlandske producenter.

Det er anerkendt som den bedste og sikreste vandrensningsteknologi, som lige nu er på markedet. Selve teknologien er baseret på en simpel, men effektiv metode. 

Brugen af en semipermeabel membran og trykket fra vandet, der løber igennem et rør, bruges til at rense vandet for uønskede partikler og molekyler.

Hvorfor omvendt osmose

Lidt historie om omvendt osmose

Teknologien bag omvendt osmose opstod omkring 1940. Det blev testet og undersøgt nøje og op igennem 1950’erne og 60’erne blev det mere udbredt

Det blev primært brugt til industrielle formål og mest af alt til at destillere saltvand. Op igennem årene blev det mere udbredt, og hen mod 70’erne og 80’erne blev det også brugt til vandrensning i flere lande.

Man fandt frem til at det kunne rense vandet for mange kemikalier og bakterier, derfor blev det mere og mere populært.

I nyere tid bruges omvendt osmoseanlæg til akvarier, i laboratorier og i restaurationer. Det er dog også blevet mere populært at have et omvendt osmoseanlæg derhjemme.

Flere forbrugere bliver bevidste omkring vandkvaliteten og derfor er der kommet en stigende interesse for rensning og filtrering af vandet derhjemme.

Selvom det er mere udbredt i udlandet, især i lande med dårlig vandkvalitet, så ser man også i Danmark at flere bliver bevidste omkring nogle af de problemer, vandet kan have.

Man ser også ofte omvendt osmose til vinduespudsning, da det sikrer rent vand uden kalk, som sikrer at kalken ikke sætter sig på vinduerne.

Hvordan fungerer omvendt osmose i praksis?

omvendt osmose

Vi kan prøve at forstå, hvordan omvendt osmose fungerer på en mere simpel måde.

Hovedelementet er en plastikmembran, et meget fint form for filter, som er speciallavet med ultrasmå huller, der kun lader rene vandmolekyler komme igennem.

Plastikmembran

Når vandet udsættes for tryk, for eksempel når vandhanen tændes, så presses vandet med tryk i gennem membranen.

omvendt osmose grafik

Hullerne er så små og fine, at de altså kun lader rent vand passere i gennem, mens andre former for partikler og bakterier fraskilles.

Hvis du har en omvendt osmoseanlæg med tank, vil det rene vand blive lageret i tanken, mens de urene partikler vil blive udflosset i et seperat afløb – Hvis du derimod har et omvendt osmoseanlæg, som er direkte koblet til vandhanen, vil de rene vand komme direkte ud af hanen.

omvendt osmose tank

I de fleste nyere systemer, vil vandet ikke kun blive renset gennem ét filter, men vil gennemgå flere filtrerings og rensningsprocesser, inden det kommer ud af hanen.

Det tager dog kun meget få sekunder og det vil ikke forsinke din vandforsyning – Du vil altså ikke lægge mærke til processen som sker under håndvasken.

Fordele ved omvendt osmose

Der findes en masse fordele ved at benytte omvendt osmose og som nævnt er det en af de bedste og mest anerkendte vandrensningsteknologier. Selvom vi jo egentlig har forholdsvis rent vand i Danmark, så kan det altså være en god idé med et omvendt osmoseanlæg til hjemmet.

Fjerner skadelige stoffer fra vandet

Gennem de seneste år er det kommet frem at der er mange skadelige stoffer i vandet i Danmark. Nogle områder er særligt udsatte – Hvis du bor i sådan et område, så kan omvendt osmose være et godt valg.

Omvendt osmose fjerner skadelige stoffer såsom:

Pesticider
Herbicider
Tungmetaller
Nitrater
Klor
Lugt og smag

Pesticider i drikkevand, er især et voksende problem i Danmark. Flere områder meldes der at niveaet af pesticider er langt over det tilladte. Derfor kan omvendt osmose være et glimrende valg til at imødekomme dette.

Selvom vi generelt har meget rent drikkevand i Danmark, så bør man stadig tænke over hvor rent vandet i virkeligheden er – Der kan et vandfilter altså være en god investering!

PFAS er ligeledes et voksende problem, som menes at være en af de største trusler for det danske drikkevand. Ved at bruge omvendt osmose, kan vandet renses for op mod 99% af alle baktier og partikler.

Reducerer vandets hårhed

Med omvendt osmose kan man reducere hårdheden af vandet. Denne hårhed skyldes Calcium og Magnesium i vandet. Det er med til at kalke vandrør og andre vandaperater til og kan mindske levetiden på disse.

Dette opleves især som et problem i den østlige del af Danmark – Hvor der er meget høje koncentrationer af calcium og magnesium.

Det er dog vigtigt at bemærke, at for at blødgøre vandet findes der andre mere velegnede løsninger, såsom et blødgøringsanlæg. Så hvis det er denne effekt du er ude efter, bør du læse om de bedste blødgøringsanlæg i stedet.

Renser for bakterier og vira

Der har i enkelte tilfælde været nyheder omkring bakterier i den danske vand. Igen, vi har trods alt noget af det reneste vand, men det sker fra tid til anden at der kommer farlige baktier med i vandet.

Det fine membranfilter i et omvendt osmoseanlæg til hjemmet, sikrer at der kun kommer rent drikke vand ud af hanen. Derfor er et sådan anlæg, det ultimative valg, til rent drikkevand.

Tillidsfaktor – Stoler du på vandet?

En anden fordel, eller måske mere en ting som taler for valget af et osmoseanlæg, er tillidsfaktoren. 

Vi har i gennem de seneste år, set en stor stigning i antallet af sager og nyheder i Danmark omkring urent drikkevand. Det skyldes især også at vandet nu testes oftere og derfor kommer der flere sager frem.

Hvis man ikke stoler 100% på vandrensningen i Danmark og selv ønsker kontrol over sin egen vandkvalitet, så kan et osmoseanlæg være præcis det som er nødvendigt.

Ulemper ved omvendt osmose

Selvom omvendt osmose er en effektiv og velkendt vandrensningsmetode, så er der også et par ulemper, som man bør være opmærksom på.

Tab af gode mineraler

En af de største argumenter, som er imod omvendt osmose, er at denne teknologi også filtrere gode mineraler fra. Det medfører at vandet ikke er ligeså sundt, da der tabes noget næringsværdi.

Dog vil de fleste nye omvendt osmoseanlæg inkluderer en mineraliseringsproces, som tilfører de tabte mineraler og faktisk kan gøre vandet endnu sundere!

Vandspild ved filtrering

I filtrerings- og rensningsprocessen, vil der opstå et vandspild, omkring 20% af vandet kan gå spildt ved omvendt osmose. Det kan betyde et lidt højere vandforbrug ved installation af et anlæg.

Nogle anlæg gør det dog muligt at gemme det spildte vand i en seperat beholder også kan det jo bruges til andre formål, såsom at vande blomster.

Kan være relativt dyrt

Et omvendt osmose anlæg til drikkevand kan være en forholdsvis dyr investering. Et hjemmeanlæg kan koste op mod 15.000 kr – Det er ikke nødvendigvis den billigste løsning til vandfiltrering og rensning af drikkevand. 

Der vil også være lidt vedligeholdelse, ved at have et omvendt osmoseanlæg til drikkevand i hjemmet. Selvom der ofte er mindre vedligeholdelse, end ved andre alternativer, så kræves der udskiftning af filtre, fra tid til anden.

Derudover er det vigtigt at de anlæg bliver benyttet ofte nok – Et anlæg som ikke bliver brugt i f.eks. 6 uger, kan ofte resulterer i at det ikke.

Alternativer til omvendt osmose

Der findes også andre alternativer til omvendt osmose. Selvom det er den mest effektive måde at rense vand på, så kan du finde andre og billigere alternativer. 

Vær opmærksom på at disse alternativer ikke renser vandet ligeså effektivt, men kan i mange tilfælde rense op mod 90% af bakterier i vandet. 

Går du efter den mest effektive vandrensning, som både renser vandet for pesticider, partikler og bakterier, så er det stadig omvendt osmose, der anses for at være den bedste teknologi.

Et aktivt kulfilter til vandrensning, er en af de mest populære alternativer. Den monteres ligeledes direkte i køkkenvasken og bruger kul til at rense vandet.

Et ionbytningsanlæg, benytter ionbytningsteknikker, hvor der tilføjes ioner til vandet, for at erstatte andre ioner og udskifte de mineraler, som er uønsket i vandet. Det bruges primært til at reducerer mængden af kalk i vandet, for at undgå tilkalkede rør.

En simpel vandfilterkande – Med en vandfilterkande, kan nøjes med kun at rense lidt vand ad gangen og opbevare det i en smart vandkande, så det er klar til at drikke med det samme.

Et Blødgøringsanlæg, er en af de mest populære metoder, til at blødggøre og rense vandet især for magnesium og kalcium, som er med til at reducere kalkning af rør. Er bedst egnet til områder med hårdt vand.

Bør du vælge et omvendt osmose anlæg til vandfiltrering?

I Danmark har vi sådan set noget af det bedste vand i verden. De seneste målinger viser at vi har noget af det reneste vand i verden. Dog opstår der hele tiden ny frygt om vores drikkevands kvalitet nu og i fremtiden

Derfor bør du overveje at investere i et vandfilter, som kan sikre rent drikkevand. Især hvis du bor nær et boringssted som er særligt udsat for PFAS og pesticider.

Er omvendt osmoseanlæg er den løsning som sikrer den bedste vandfiltrering, så hvis du vil have det ypperst er det umiddelbart det bedste valg.

Et kulfilter kan også være en rigtig god løsning og i det fleste tilfælde vil det være nok til at rense vandet for de værste baktier og partikler.

5 gode grunde til at du bør vælge et omvendt osmoseanlæg

Er du stadig lidt i tvivl? Så er der her 5 gode grunde til at du bør vælge at bruge omvendt osmose til vandrensning i hjemmet:

Fjerner stortset alle partikler & bakterier
Forholdsvist nemt at vedligeholde
Giver blødere vand
Kan forbedre smag & lugt
Bedste vand filtreringsteknologi på markedet

Der er altså flere gode grunde til at vælge denne teknologi til din vandrensning. Så er det jo i sidste ende op til dig selv, stoler du på vandet fra hanen? Eller vil du sikre dig selv med yderligere filtrering af vandet.

Vi ser kun at der kommer flere og flere sager med bakterier i vandet. Samtidig oplever vi en stigende bekymring for vores grundvand i fremtiden – Derfor kan det være det være en rigtig god idé at investere i et ordenligt vandfiltreringssystem.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan virker omvendt osmose?

Et membranfilter sørger for at filtrerer alle små partikler og molekyler fra, når vandet udsættes for tryk. Typisk når der tændes for vandhanen

Hvordan bruger man omvendt osmose?

Omvendt osmose kan anvendes på flere måder, de typiske er følgende: Med et anlæg der tilsluttes vandhanen, et vandkandefilter og en vand tank.