Aktivt kulfilter til vandhanen – Bedste vandfilter i 2024?

Denne side er reklamefinansieret, det betyder at vi kan modtage provision, hvis du køber igennem links på siden – Læs mere

Måske har du hørt, at vi i Danmark har rent drikkevand. Det har vi såmænd også, men det er ikke sikkert, vi bliver ved med det. Flere undersøgelser og studier viser at vi flere steder begynder at have urent drikkevand i Danmark.

Flere pesticider, bakterier og partikler bliver fundet i det danske vand og det kan vise sig at blive en trussel på længere sigt.

For at imødekomme dette problem findes der forskellige løsninger – Man kan faktisk få vandrensningsanlæg til hjemmet. 

Der findes både store og dyre løsninger, såsom et osmoseanlæg til hjemmet. Der findes også mindre og billigere løsninger som en vandfilterkande, men så kan man også få et aktivt kulfilter til vandhanen.

Det er en mellemvej, den er ikke så dyr som et stort anlæg, men er heller ikke så billig som en vandkande. Dog kan et aktivt kulfilter være meget effektivt og er nok en af de mest populære løsninger.

Men hvad er et aktivt kulfilter? Og hvordan kan de hjælpe dig med at øge vandkvaliteten og sikre renere vand derhjemme? Alt dette vil vi undersøge i dag!

Aktivt kulfilter

Hvad er et aktivt kulfilter?

Et aktivt kulfilter kan også kaldes et kul absorberings filter. Det bruger aktivt kul som sin primære “ingrediens” og bruges inden for vandrensning og filtrering. Aktivt kul har en masse små mikroskopiske porer og huller som kan absorbere alle de dårlige partikler i vandet. Derfor er det et glimrende middel imod urent drikkevand.

Det kan lidt ses som en slags svamp, der suger alt det dårlige til sig og efterlader de gode, som kommer ud af vandhanen. Oftest er det små aktive kul granulater som er indbygget i et filter, som sørger for filtrering af vandet.

Selvom den ikke suger partiklerne ind i sig selv, så sætter de sig på overfladen af kullet og sorteres fra, inden vandet rinder ud af hanen. Ret simpelt forklaret, men selvfølgelig er selve processen mere avanceret end dette.

Adsorption

Processen, som er nøgleelementet i et aktivt kulfilter, kaldes adsorption. Ej at forveksle med absorbering, da adsorption foregår på en lidt anden måde.

I stedet for at partikler og molekyler trænger ind i kullet, så sætter det sig på overfladen og klæber sig fast. Aktivt kul er en af de bedste stoffer til dette formål, da det er i stand til at tiltrække en lang række dårlige stoffer, såsom:

Kemikalier
Partikler
Organisk materiale
Lugt
Smag

Så snart vandet kommer i kontakt med kullet, starter adsorption processen og vandet filtreres og renses. Denne proces sker på ganske få millisekunder og det er ikke noget som man bemærker.

Et aktivt kulfilter skal udskiftes fra tid til anden, dette afhænger af størrelsen på dit filter. Mens de største filtre kan holde i flere år, kan du få små dyse filtre, som kun holder i et par måneder. Derfor kan der være stor forskel på kvaliteten og levetiden på de forskellige filtre, og derfor er det vigtigt at vide, hvilket aktivt kulfilter som er bedst i test.

Aktivt kulfilter anvendelsesmuligheder

Da aktivt kulfilter er en rimelig effektiv måde at rense vand på, findes der et hav af muligheder for at benytte det.

Der findes alt fra helt små filtre, som kan bruges i en begrænset grad, op til de større installationer, som kan tilsluttes vandhanen og generere renere vand.

De bedste aktive kulfiltre til vandrensning

Hvis du ønsker at opleve forskellen, så tag et kig på nogle af de bedste og mest populære vandfiltre til vandhanen.

Nogle er skabt med flere teknologier, men fælles for dem alle, er at de benytter en form for aktivt kul filter, som primære rensningsmetode:

BWT Aktivt kul og bakterie filter

BWT TC200

✅Aktivt kul og bakterie filter

✅Nyeste og mest avancerede teknologi

⏭ Kræver installationssæt til BWT


Kræver installationssæt til BWT

Et bwt AQA installationssæt, passer til alle BWT filtre. Husk at køb det med, hvis du ikke har det i for vejen.

GÅ TIL BUTIK ➡

De ultimative brand inden for vandrensning og vandfiltrering er BWT. De er veletableret og har et anerkendt varemærke indenfor netop dette. Derfor er BWT da også en af de bedste valg af aktivt kulfilter til vandhane – Der findes flere varianter, men TC200 er en af de mest effektive for maksismal vandrensning.

Med dette filter får du et vandrensningsanlæg derhjemme, som kan rense op mod 99% af bakterier og mikroplast partikler og samtidig får du et filter som er nemt og installere og som kan være under håndvasken. 

Dermed er dette altså en af de allermest effektive vandfiltre på markedet. Den er ligeledes nem at installere og kan tilsluttes til din vandhane derhjemme.

En anden fordel er, at den kan kombineres med et blødgøringsanlæg. På den måde kan du både undgå kalk i vandrørene derhjemme og få renere drikkevand, ikke dårligt.

Husk dog at dette filter skal udskiftes og vedligeholdes fra tid til anden. Dog kan de ofte holde op til 1 år og nogle gange længere, men det kan variere.

Grohe blue aktivt kulfilter til vandhane

Grohe blue aktivt kulfilter

✅ Oplev avanceret filtreringsteknologi

✅ Kvalitet fra Grohe

✅ Passer til flere armaturer

Skal du bruge et vandfilter, som kan tilsluttes direkte til vandhanen? Så er grohe blue kulfilter en populær løsning. Der findes nogle forskellige muligheder, som passer til din smag, men fælles for dem alle er at de leverer vandfiltrering i højeste klasse.

Med et grohe blue home system, kan man lave danskvand og afkølet vand, som ligeledes er filtreret igennem flere processer. Denne vandrensning benytter ikke kun aktivt kul, men har op imod 5 rensningsprocesser, som er med til at sikre rent og afkølet drikkevand.

Der er dermed rig mulighed for at øge drikkevandskvaliteten i hjemmet og ingen undskyldninger for ikke at drikke nok vand. Grohe leverer nogle af de mest avancerede vandrensningsanlæg på markedet og er bestemt et godt bud på det bedste anlæg.

Dyse med aktivt kul

Aktivt kul dyse

✅ Simpel og nem at sætte til

❌ Holder kun et par måneder

❌ Begrænset vandrensning

At investere i et stort aktivt kulfilter til vandhanen, kan være dyrt. Derfor findes der også færre løsninger, så som en dyse med aktivt kul. Denne installeres direkte på vandhanen, hvor den nemt og hurtigt skrues på.

Denne løsning kan godt bruges og kan rense vandet for nogle partikler, men er knap så effektiv som de andre anlæg fra Grohe og BWT. Forvent også at dyser med aktivt kul skal udskiftes jævnligt og kun kan bruges i op til 2-3 måneder ad gangen. Så selvom det er en billigere løsning, vil den ikke være optimal på lang sigt.

Der findes et hav af disse små dyser med vandfiltrering, fælles for dem er at de koster omkring 100 kr og kan rense vandet i et begrænset omfang.

Aktivt kul stænger til vandrensning

En anden metode til at bruge aktivt kul, er ved brug af en aktiv kulstang. Denne kan bruges i en vandkande for at rense vandet og tilføje mineraler.

Denne metode kræver dog at du lader kullet arbejde i noget tid. Ved at bruge kullet i vandkande, kan du på 6 timer have renset og beriget vand.

Fordele ved et aktivt kulfilter til vandhane

Nu da du har set nogle af de mest populære produkter på markedet, så lad os undersøge nogle af de bedste fordele ved et aktivt kulfilter.

Effektiv fjernelse af forurenende stoffer

De bedste aktive kulfiltre på markedet, kan fjerne op mod 99% af de mest almindelige partikler og bakterier. Vær dog opmærksom på at ikke alle fjernes og det ikke er den mest effektive rensningsmetode imod pesticider. 

Her anbefales omvendt osmose oftest som det mest effektive. Dog skal du også forvente en højere pris, hvis du ønsker et sådan anlæg.

Fjern lugt og dårlig smag

Nogle steder i Danmark, kan man opleve vand som lugter dårligt eller har en dårlig smag. Et kendt fænomen er vand med meget magnesium, som kan have en bismag af metal. 

Med et aktivt kulfilter kan du reducere lugt og dårlig smag og faktisk får du ofte vand som er mere neutralt og i manges mening smager det bedre.

Husk dog det er individuelt og nogle kan måske synes at smagen ikke er som den plejer.

Enkel vedligeholdelse

Udover at filteret skal udskiftes engang imellem, så er vedligeholdelsen rimelig nem. Ved at investere i en af de mere avancerede vandfiltre, får du automatisk en app, som hjælper dig med vedligeholdelse og udskiftning af filtre.

Ulemper ved aktivt kul til vandrensning

Selvom der er mange fordele ved aktivt kul, så kan der være visse begrænsninger og ulemper. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på dem, inden man eventuelt investerer i et aktivt kul anlæg.

Renser ikke for alle partikler

Som tidligere nævnt, så er aktivt kul en forholdsvis effektiv måde at rense vand på. Denne metode har dog et par begrænsninger, og det renser ikke alle stoffer i vandet. For at imødekomme dette, bruger flere af de mere avancerede filtreringssystemer flere teknologier for at rense vandet yderligere.

Afhænger af vandets hårdhed

Nogle aktive kulfiltre er kun lavet til områder med blødt vand. F.eks. Kan grohe blue kun benyttes i områder med en vandhårdhed under 9. Da vi generelt har ret hårdt vand i Danmark, er der mange områder hvor dette filter ikke kan benyttes. Det vil kræve et blødgøringsanlæg, som kan mindske hårdheden af vandet.

Se hårdheden på vandet i dit område

Bør du vælge aktivt kul til vandrensning?

Der er mange ting som taler for at vælge aktivt kul til vandrensning i hjemmet. Det er for det første en del billigere end de mere avancerede alternativer, såsom omvendt osmose. Samtidig får du næsten helt rent vand med aktivt kul. 

Ved at vælge et komplet vandrensningsanlæg til hjemmet, så får du et vandfilter som kombinerer flere teknologier og processer for at skabe rent og filtreret drikkevand. Efterhånden som der er kommet mere fokus på vandkvalitet, så vil du opleve at de bedste anlæg indeholder de nyeste og mest effektive metoder for optimal vandkvalitet.

Du bør derfor altid gå efter de bedste og mest anerkendte brands på markedet, hvis du vil sikre dig den bedste vandrensning. Her anbefales mærker som BWT og Grohe, som er de førende indenfor vandrensningsteknologi.

Her i artiklen har vi nævnt Grohe Blue og BWT TC200, som de mest effektive vandrensningsanlæg. Med et af disse anlæg får du et af bedste aktivt kulfilter til vandrensning i 2023.

Køb aktivt kulfilter til vandhane

Er du interesseret i at tilslutte et aktivt kulfilter til vandhanen? Så er det ganske nemt, du skal blot købe et filter og et monterinssæt, så er du klar. Dette kan købes i de fleste vvs butikker, men kan også nemt købes online. Lavprisvvs.dk, billigvvs.dk og watertrade.dk er alle forhandlere af BWT og Grohe, som er nogle af de mest populære brands på markedet.

Ved at købe kulfilter online så får du præcis det filter du ønsker og ofte kun i løbet af få dage. Du kan også tilkøbe montering og installation, vælg det blot når du køber online og få det monteret af en professionel vvs’er.

Spørgsmål og svar

Hvordan virker et aktivt kulfilter?

Et aktivt kulfilter bruger en proces kaldet adsorption til at tiltrække og fjerne forurenende stoffer fra vand ved hjælp af aktivt kul med mikroskopiske porer.

Hvad kan et aktivt kulfilter fjerne fra vand?

Aktivt kul kan fjerne organisk materiale, kemikalier, partikler, lugt og dårlig smag fra vand, men det er mindre effektivt mod tungmetaller og mineralsalte.

Hvor længe varer et aktivt kulfilter, før det skal udskiftes?

Levetiden afhænger af filterets kapacitet og mængden af forurenende stoffer i vandet. De fleste filtre skal udskiftes hver 3-6 måneder, nogle kan dog holde op til 1 års tid.

Hvor kan man købe et aktivt kulfilter?

Et aktivt kulfilter kan købes i vvs butikker og online hos vvs webshops. Det kan købes både med og uden installation.

Hvordan installere man et aktivt kulfilter?

Til de fleste filtre kan man tilkøbe et monteringsæt, her er alt du skal bruge inkluderet og du kan selv installere filteret derhjemme. Det tilkobles til vandhanen og indsættes under køkkenvasken.