Hvordan kan man rense vand til drikkevand?

Først og fremmest så skal vi huske på at vi sådan set har noget af det reneste vand i Danmark. Derfor antyder vi ikke at vi som sådan har urent drikkevand i Danmark. Dog kan det stadig være interessant at vide hvordan man kan rense vand til drikkevand.

Der kan være flere grunde til at det kan være godt at vide hvordan man kan rense vand til drikkevand. Det handler i virkeligheden også om, hvor meget man stoler på vandet og hvor rent vandet er i sit eget område.

vandfilter til rent drikkevand

Gør brug af et rent vand filter

Den mest oplagte metode til at få rent postevand ud af vandhanen, er ved at bruge et rent vandfilter. Det er en form for vandrensningssystem, som kan bruges derhjemme og filtrerer og renser vandet yderligere.

Det kan være yderst effektivt og mange af de nyeste vandfilter kan rense vandet for op til 99% af alle partikler og bakterier. Derfor kan det være en fremragende løsning, hvis du ønsker rent drikkevand derhjemme. Så kan det være du tænker: Hvorfor er det nødvendigt, hvis vi har rent drikkevand i Danmark?

Der kan såmænd være et par gode grunde til at investere i et vandfilter, for faktisk selvom vores vand er rent, så kan det indeholde følgende partikler:

PFAS
Tungmetaller
Bakterier
Mikroplast
Pesticider
Giftrester

Selvom der sjældent er et alarmerende indhold af disse unødige stoffer og partikler, så kan et rent vand filter være en ekstra sikring imod ovenstående.

Få rent postevand med omvendt osmose

Den mest effektive vandrensningsteknologi er omvendt osmose. Med et omvendt osmoseanlæg til hjemmet, kan du nemt få renset postevand ud af vandhanen. Det bedste er at de fleste anlæg kan tilsluttes direkte til vandhanen og sagtens kan være under køkkenvasken.

Vil du vide mere? Læs om omvendt osmose.

vandfilterkande til rent drikkevand

Brug en vandkande med filter

Ønsker du ikke at installere et anlæg til din vandhane? Og vil du blot have muligheden for at lave rent drikkevand en gang imellem? Så kan du købe en vandfilterkande. Denne kan på få sekunder rense vandet, med et indbygget filter og sikre op til 1 liter renset drikkevand.

Renere vand med aktivt kul

En anden populær løsning er et aktivt kulfilter til vandhanen. Denne metode benytter aktivt kul for at rense vandet og filtrer unødvendige partikler fra. Det er ikke lige så effektivt som de andre metoder, men kan rense vandet for de fleste partikler og bakterier. Aktivt kul er væsentligt billigere og for det meste tilstrækkeligt i Danmark. Aktivt kul kan også bruges når du er ude i naturen, på camping eller i andre situationer, hvor du har begrænset adgang til rent vand.

Koge vand for at fjerne bakterier

Faktisk kan man også koge vand for at fjerne og dræbe bakterier. Denne metode er mere brugt til nødsituationer og bruges primært i lande med generelt dårlig vandkvalitet. Selvom kogning kan fjerne nogle bakterier, så kan denne metode ikke fjerne ikke-organiske stoffer såsom tungmetaller.

At koge sit vand er ikke den optimale metode, men kan bruges i særlige nødstilfælde. Denne metode kan også være velegnet til udendørsaktiviteter, hvor der kan være begrænset adgang til renset vand.

Brug et outdoor vandfilter

Er du ude i naturen, på udflugt eller på overlevelsestur? Så kan du have meget begrænset adgang til vandkilder. I sådanne sitautioner er det vigtigt at have et emergency filter, som er er skabt til udendørs brug. Der findes forskellige outdoor vandfiltre, som benytter vandrensningsteknikker. De kan være særligt vigtige, hvis du har plantlagt en overlevelsestur i naturen.

Hvordan sikrer vi rent drikkevand i fremtiden?

Selvom Danmark jo har været forsynet med rigeligt grundvand og rig mulighed for rent drikkevand, så står vi overfor nogle udfordringer. Ligesom resten af verden, så spreder der sig en smule frygt omkring drikkevandet i fremtiden.

Dette er noget som regeringer og forskellige foreninger allerede er bevidste om. Det er dog særligt vigtigt at vi alle tager ansvar og igangsætter nogle tiltag, som kan sikrer at vi har rent drikkevand i fremtiden:

Bæredygtig landbrugspraksis

Landbruget kan vise sig at være en af de største trusler for vores drikkevand. Danmark har historisk set været et land fyldt med landbrug og det er begyndt at ramme vores grundvand. Brugen af sprøjtemidler med pesticider kan forurene vores jord og dermed også vores grundvand.

De seneste år er der dog begyndt at ske noget på dette område. Flere tiltag og love skal bekæmpe brugen af skadelige pesticider. Vi håber det kan nå at stoppe denne udvikling, men problemet er allerede begyndt at vise sig.

Derfor er det særdeles vigtigt at der bliver lavet flere regler og love på området – Og at denne strategi udføres og håndhæves.

Korrekt håndtering af kemikalier

Hvis du tænker på hvad du selv kan gøre, så er der et par råd. Hver gang der bruges kemikalier, såsom maling, sprøjtegift eller rengøringsmidler, så er det vigtigt at de håndteres korrekt. Følg anvisningerne nøje og undgå at bruge for mange kemikalier.

Fokus på affaldssortering

Et øget fokus på affaldssortering er vigtigt, det er især også noget som vi i Danmark er blevet bedre til. Affald såsom batterier, kemikalier og medicin bør ikke smides ud i skraldespanden eller toilettet. Det skal sorteres og håndteres korrekt for ikke at skade grundvandet.

Hvor rent er dit vand?

Vil du vide mere om renheden af dit drikkevand? Så er der et par ting du selv kan gøre. Først er det en god idé at teste sit eget vand. Ved at bruge et vand test kit, kan du både teste hårdhed, renhed og andre spændende ting. Selvom det ikke altid er 100% præcis, så kan det give en indikation af hvor rent dit vand er.

Kontakt dit vandselskab. Forsøg at kontakt dit vandselskab og spørg om de har nogle statistikker eller info omkring vandet i dit område. Nogle gange er de villige til at lave en test og give dig en analyse af vandet, men prøv at spørg dem først.

Find statistikker på internettet. Hos dingeo.dk, kan du se statistikker over jordforurening, vandets hårdhed og andre relevante informationer om vandet i dit område. På den måde kan du finde ud af om drikkevandet i din husstand er rent eller om du bør tage handling.

Ofte stillede spørgsmål og svar

Hvordan får man rent drikkevand?

Generelt har vi rent drikkevand i Danmark, dog kan du bruge et vandfilter eller kogning for at få rent drikkevand.

Hvad er rent drikkevand?

Rent drikkevand er vand som kan drikkes uden at skabe komplikationer. Selvom det aldrig vil være 100% rent, så er indholdet af bakterier og partikler, så lavt at det ikke udgøre nogen trussel.

Hvor mange mennesker har ikke adgang til rent drikkevand?

I følge WHO, er der stadig omkring 2 milliarder mennesker i verden, som ikke har adgang til rent drikkevand.