Har vi urent drikkevand i Danmark?
Selvom Danmark længe har været kendt for at have noget af verdens reneste vand, så kan man stadig tænke over hvor rent vores vand egentlig er?
Gennem de seneste år har der trods alt været flere advarsler rundt om i landet, senest blev der for eksempel fundet afføringsrester i vandet, nær Århus.
Det er heldigvis kun i få tilfælde vi oplever, men der har trods alt været nogle stykker efterhånden.
Samtidig hører man tit om at vores vand er forurenet med pesticider og giftstoffer fra landbruget og sprøjtegift fra haver.
Faktisk er der aldrig blevet fundet så mange giftstoffer og pesticider i vandet, som i de seneste år.
Derfor har vi undret os, har vi urent drikkevand i Danmark? Og hvad kan man gøre ved det, hvis man ønsker det reneste drikkevand? Alt dette vil vi undersøge i denne artikel.
Kvaliteten af det danske drikkevand
Danmark har en lang og god historie med at levere sikkert og rent drikkevand. Faktisk har vi i Danmark længe været kendt for at have rent grundvand, som kan hentes direkte op uden tilsætning af kemiske stoffer.
Siden 1800 tallet har vi brugt det ferske grundvand til både at drikke men også til vanding og andre formål. Sådan har det været lige siden og omtrent 80-90% af vores drikkevand stammer direkte fra grundvandet.
Grundvandet kan være truet
Selvom vi har været kendt for at have rent drikkevand, så antyder flere rapporter at grundvandet kan være hårdt truet. Det skyldes især giftstoffer, fra landbrug og havearbejde, som er trængt ned i jorden. Alt for længe er der ikke blevet gjort noget, men der er nu kommet et større fokus på problemet. Flere slags gift til hjemmebrug er blandt andet blevet gjort ulovlige.
Hvad kan man selv gøre imod urent drikkevand?
Hvis du selv har en tvivl om kvaliteten af drikkevandet, så er der flere ting du kan gøre. Igen, vi har trods alt noget af det reneste vand i Danmark, men det er ikke sikkert, vi altid vil have det.
Gør brug af vandfilter
For at forbedre drikkevand kvalitet og sikre sig imod pesticider og bakterier, kan der bruges et vandfilter.
Det er en ekstra vandrensning, som du kan få installeret derhjemme og som er med til at modvirke at eventuelle partikler og bakterier kan komme med ud af vandhanen.
Der findes forskellige vandrensningsfiltre som kan bruges i hjemmet, der findes alt fra små enkle løsninger, til anlæg som nærmest fungerer som et komplet vandrensningsanlæg, bare derhjemme.
De primære og bedste filtre du kan benytte inkluderer blandt andet:
Aktivt kulfilter
Med et aktivt kulfilter til vandhanen, kan du rense vandet for de mest hyppige pesticider, bakterier, partikler og eventuelt klor.
Dette er den mest populære vandrensnings løsning til private og vil i mange tilfælde være tilstrækkelig til husholdningens behov.
Ved at bruge aktivt kul, til at absorbere uønskede partikler, kan vandet blive renere og fjerne lugt og smag, hvis du oplever at vandet lugter.
Omvendt osmose
Den mest effektive måde til at rense vandet er ved brug af omvendt osmose. Det er den mest avancerede teknologi inden for vandrensning og bruges især af industrielle virksomheder, hvor rent vandet er vitalt.
Dog kan du også gøre brug af denne teknologi derhjemme. Med et omvendt osmoseanlæg til hjemmet, kan man sikre at op mod 99% af alle bakterier og partikler fjernes fra vandet.
Det kan dog være en dyr investering og derfor vælger mange at købe en vandfilterkande i stedet. Den koster væsentligt mindre og kan rense omkring 1 liter vand ad gangen, hvilket ofte er nok til drikkevand.
Kombinations Filtre
Flere af de nyere kombinationsfiltre, som kombinerer flere vandrensningsteknologier. Med sådan et vandfilter til vandhanen, kan vandet renses hurtigt og nemt.
Det er typisk en blanding af kulfiltre, kalkfiltre og omvendt osmose og skaber en komplet rensning, som kan fjerne store dele af eventuelle bakterier.
Kogning af vandet
Måske oplever du enkelte episoder, hvor vandværket sender advarsel ud omkring drikkevandet. Her kan de til tider anbefale at vandet koges inden brug.
Det sker ganske sjældent, men kan være en nødløsning, hvis du skal rense vandet, da kogning dræber mange af bakterierne.
Forebyggelse og tiltag
Det er vigtigt at vi gør noget for at ændre situationen, regeringen har allerede igangsat flere tiltag, men der kan stadig gøres mere. Selvom man som individ ikke kan ændre hele situationen, så kan man sagtens bidrage, med små og nemme tiltag. Oftest er det mange små tiltag som kan skabe den store forskel.
Undgå brugen af giftstoffer i jorden
Vigtigheden af at undgå brugen af giftstoffer i jorden kan ikke undervurderes. Selvom der allerede er lavet lovgivning, som har gjort flere havegift produkter ulovlige, så er det vigtigt at dette håndhæves.
Generelt bør brugen af haveafgift minimeres, således at vores jord ikke bliver påvirket. Selvom det kan tage lang tid før det siver ned i grundvandet, så er det stadig en af de største trusler.
Korrekt affaldssortering
F.eks. Der har længe været en kampagne om at smide batterier i skraldespanden. Dette er en af de ting som kan være med til at ødelægge vores grundvand. Derfor er det vigtigt at ikke kun batterier sorteres korrekt, men alt vores affald.
Derudover bør det også begrænses, hvad vi smider ud i toilettet og håndvasken. Ting som kemikalier og medicin bør undgås at blive smidt ud på toilettet.
Støt organisationer og tiltag
Der er flere organisationer, såsom danmarks naturstyrelse, der arbejder og kæmper for at redde vores grundvand.
De gør et kæmpe stykke arbejde for at sikre at vi også i fremtiden kan bevare vores placering på toppen, blandt det bedste drikkevand i verden.
Det kan derfor være en god idé at støtte organisationer og tiltag som dette, hvis du også bekymrer dig omkring vandet i fremtiden.
Hvordan ser fremtiden ud?
Hvis vi skal tro på de nyeste undersøgelser og prognoser, så kan der måske være grund til bekymring i fremtiden, eller kan der?
Vi er meget afhængige af vores grundvand i Danmark og det er primært herfra vores vandforsyning kommer. Skal man tro på diverse undersøgelser så er der ikke meget grund til bekymring, i hvert fald hvis man kigger på mængden af grundvand.
I Danmark er vi nemlig så heldige, at vi har masser af grundvand, indtil videre har det en god kvalitet og kan bruges nærmest uden behandling. Den store bekymring er dog, hvor længe vores vand kan undgå at blive forgiftet med affaldsstoffer.
Heldigvis er der nye tiltag, som kan forhindre dette i at ske, så vi håber på at vandet i Danmark, også i fremtiden, vil være noget af det bedste vand. Vi bør alle gøre en indsats, for at undgå urent drikkevand i fremtiden.
Klimaforandringer
En anden bekymring er klimaforandringer. Vi oplever også i Danmark mere og mere tørke, og nogle forskere mener, at det på sigt kan få betydning for vores vand.
Selvom vi ikke er nogle af de mest udsatte, så kan de globale ændringer stadig få en vis betydning for vores vandforsyning.
Vi bør dog ikke bruge tid på bekymringer, men i stedet igangsætte tiltag, som kan hjælpe vores vandforsyning på sigt.